petek, 14. oktober 2011

Pogojno oblikovanje

Pogojno oblikovanje je zelo uporabne zadeva, ker lažje preletimo podtke, ki so lepo barvno urejeni. V Office 2007 najdemo Pogojno oblikovanje na kartici osnovno.

Predpostavimo, da imamo urejene podatke kot so na spodnji sliki:
V teh podatkih želimo označiti podvojene vrednosti ter jih obarvati.
Glede na to, da so vrednosti res pravilno urejene (ime, priimek, naslov, poštna številka in pošta), lahko dodamo nov stolpec "Preverka" in v celico F2 vnesemo formulo "=CONCATENATE(A2;B2;C2;D2;E2)". Dvokliknemo na rob celice (odebeljen kvadratek), da s formulo zapolnemo celice do F7.
Nato označimo stolpec F in na kartici "Osnovno" izberemo "Pogojno oblikovanje ->Pravila za označevanje celic -> Podvojene vrednosti".
Podvojene vrednoti v stolpcu F se obarvajo: "svetlo rdeče polnilo s temno rdečim besedilom". Lahko pa izberemo tudi svoje nastavitve za barvo, polnilo,...

Glede na to, da so celice obarvane glede na formulo in ne kot oblikovanje tabele, ne moremo uporabiti barve pisave ali celice (iz prejšnjega posta), lahko pa vseeno dodatno označimo celico (v mojem primeru so hoteli, da imajo podvojene vrednosti v stolpcu G dodano *). 
To storimo s pomočjo filtrov, ki jih vklopimo na kartici "Osnovno" (-> Razvrsti in filtriraj -> Filter)
 
 V prvi vrstici se poleg besedila prikaže kvadrate s puščico navzdol. V stolpcu F kliknemo na puščico, izberemo "Filtriraj po barvi" in nato "Filtriraj po barvi celice" (v našem primeru lahko tudi po barvi besedila).
Na zaslonu ostanejo vidne samo tiste celice, ki imajo svetlo rdeče polnilo. V celico G2 vpišemo *, dvokliknemo črn kvadratek, da zapolnemo še preostale celice.
Izklopimo filter in dobimo končni rezultat.