četrtek, 3. maj 2012

Združevanje tabel

Današnji primer temelji na izmišljenih podatkih, izmišljenem primeru in je dejansko cel izmišljen. Le rešitev je prava in mogoče celo uporabna. Imamo eno excelovo datoteko z dvema listoma. Na prvem so podatki o osebah (šifra, ime in priimek), na drugem listu so naslovi teh oseb (šifra, ulica, poštna številka in pošta). Cilj je združitev podatkov iz obeh tabel v eno tabelo, ki jo bomo uporabili za..... npr. pošiljanje pošte.

Imamo torej datoteko (v mojem primeru query.xlsx), z dvema delovnima listoma. Na prvem delovnem listu imamo torej podatke o osebah

Na drugem listu pa podatke o naslovih:
Šifra je tisti podatek, ki povezuje osebo in njen naslov.

Odpremo nov excelov dokument, gremo na zavihek Podatki, izberemo Iz drugih virov in kliknemo na Iz Microsoft Querya. Odpre se nam novo okno, kjer kot vir podatkov izberemo Excel files in kliknemo V redu.

Poiščemo datoteko (query.xlsx), kjer imamo shranjene podatke o osebah in zopet kliknemo V redu. Velikokrat se zgodi, da se nam tabeli ne prikažeta:

V tem primeru kliknemo Možnosti in dodamo kljukico pri Sistemske tabele in kliknemo V redu.

Sedaj vidimo oba delovna lista v oknu Razpoložljive tabele in stolpci. Izbrana polja oziroma v mojem primeru kar obe tabeli, s pomočjo puščic, prenesemo v polje Stolpci v poizvedbi in kliknemo Naprej.
Čarovnik nas opozori, da tabel v poizvedbi ne more samodejno združiti, lahko pa to storimo kasneje, zato samo kliknemo v redu in s tem dokončno odpremo MS Query. V zgornjem oknu vidimo obe tabeli z imeni stolpcev, v spodnji pa vsa polja.
 Podatki seveda še niso urejeni. To storimo tako, da kliknemo na polje sifra v prvi tabele in ga potegnemo na polje sifra v drugi tabeli.

S tem smo uredili podatke. Lahko jih še filtriramo, združujemo po drugih kriterijih,... V našem primeru smo zadovoljni in lahko kliknemo na "vrata s puščico" (Vrni podatke) ali na Datoteka -> Vrni poadatke v Microsoft Office Excel. Excel nas vpraša kam in kako podatke postavi in če smo zadovoljni samo še kliknemo V redu.

In zadeva je končana.

Ni komentarjev:

Objavite komentar